0
  • stroganoff-1

    Składniki:

    ♦70 dag wołowiny

    ♦30 dag pieczarek

    ♦2 cebule

    ♦150 ml śmietany 30%

    ♦2 łyżki koncentratu pomidorowego

    ♦3 łyżki masła

    ♦1 łyżka mąki pszennej

    ♦mielona ostra papryka

    ♦sok z cytryny

     ♦sól, pieprz

     

    Sposób przygotowania:

    Mięso oczyść z błon, następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm, które następnie podziel w paski o szerokości 1 cm. Oprósz pieprzem.

    Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj.

    Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż pokrojone mięso i podsmaż na rumiano z każdej strony.

    Do mięsa dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki. Całość posól, przemieszaj i smaż na dużym ogniu aż grzyby zmiękną i puszczą sok.

    Następnie składniki na patelni oprósz mąką i całość wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś aż potrawa zgęstnieje (ok. 5 min). Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę.

    Tak powstały gulasz dopraw do smaku papryką, wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 min na wolnym ogniu.

     

  • Dodaj komentarz

    Kategorie wpisów
     
    Brak produktów