0
  • schab-duszony-w-sosie-z-mrchewka-i-cebula1

    Składniki:

    ♦  schab 4 grube plastry

    ♦  cebula 2

    ♦  marchewka 4 cienkie

    ♦  liść laurowy 2

    ♦  ziele angielskie 2

    ♦ sól, pieprz, papryka słodka, chili

    ♦  cukier 1 łyżeczka

    ♦  mąka pszenna 1 łyżka

    Przygotowanie:

    Schab umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso podziel na kotlety i rozbij – jednak nie za cienko.  Przypraw je solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Następnie podsmaż na złoty kolor na oleju. Przełóż mięso z patelni na talerz.

    Obraną i pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na złoto na tej samej co mięso patelni, osól ją
    i dodaj szczyptę pieprzu. Dodaj do składników mięso oraz pokrojona w plasterki marchewkę. Wlej 1,5 szklanki wody, przypraw zielem angielskim i liściem laurowym.

    Mięso powinno dusić się do miękkości, około 40-45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ilość płynu, w razie potrzeby dolej trochę wody.

    Na końcu dodaj do potrawy cukru, posmakuj i dopraw według uznania. Sos zagęść mąką pszenną rozrobioną w zimnej wodzie.

    Z potrawą idealnie komponują się ziemniaki, ryż lub kasza w asyście ulubionej surówki.

  • Dodaj komentarz

    Kategorie wpisów
     
    Brak produktów

    Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco!

    Email marketing powered by FreshMail
     
    Email marketing powered by FreshMail
     
    Email marketing powered by FreshMail
     
    Email marketing powered by FreshMail
     
    Email marketing powered by FreshMail