0
  • schab-duszony-w-sosie-z-mrchewka-i-cebula1

    Składniki:

    ♦  schab 4 grube plastry

    ♦  cebula 2

    ♦  marchewka 4 cienkie

    ♦  liść laurowy 2

    ♦  ziele angielskie 2

    ♦ sól, pieprz, papryka słodka, chili

    ♦  cukier 1 łyżeczka

    ♦  mąka pszenna 1 łyżka

    Przygotowanie:

    Schab umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso podziel na kotlety i rozbij – jednak nie za cienko.  Przypraw je solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Następnie podsmaż na złoty kolor na oleju. Przełóż mięso z patelni na talerz.

    Obraną i pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na złoto na tej samej co mięso patelni, osól ją
    i dodaj szczyptę pieprzu. Dodaj do składników mięso oraz pokrojona w plasterki marchewkę. Wlej 1,5 szklanki wody, przypraw zielem angielskim i liściem laurowym.

    Mięso powinno dusić się do miękkości, około 40-45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ilość płynu, w razie potrzeby dolej trochę wody.

    Na końcu dodaj do potrawy cukru, posmakuj i dopraw według uznania. Sos zagęść mąką pszenną rozrobioną w zimnej wodzie.

    Z potrawą idealnie komponują się ziemniaki, ryż lub kasza w asyście ulubionej surówki.

  • Dodaj komentarz

    Kategorie wpisów
     
    Brak produktów